Gyógyászat

Gyógyászat

Súlyfürdő kezelés

A súlyfürdő-terápia konzervatív kezelési eljárás. A gerinc és az alsó végtagok nagyízületeinek degeneratív elváltozásaiból eredő betegségek nyújtás útján történő gyógykezelésére szolgál. A cél legtöbbször az ágyéki gerincszakasz nyújtása, mert a gerinc káros elváltozásainak ez a szakasz van a legjobban kitéve, hiszen itt a legnagyobb a nyomó-igénybevétel, ugyanakkor ez a gerincszakasz a leghajlékonyabb.

A súlyfürdő-kezelés lényege, hogy a beteget gyógyvizes medencében, langyos vízben felfüggesztjük, és a kívánt nyújtóhatást a felhajtóerő miatt lecsökkent húzóerő útján, és kiegészítő többletsúlyok alkalmazásával érjük el. A súlyfürdő kezelés magyar találmány, Moll Károly hévízi fürdőorvos vezette be. Hazánkban az elmúlt több mint fél évszázad alatt a súlyfürdő kezelés széles körben elterjedt.

Gyógyiszap kezelés

A gyógyiszap komplex gyógyhatását a gyakorlat által igazolt több ezer reumás beteg állapotának javulása bizonyítja. Az iszappakolás gyulladásos, kopásos- és ízületi és gerincbetegségek nyugalmi szakában, végtagtörések utókezelésére, fokozott szarusodással járó bőrbetegség (pikkelysömör), nőgyógyászati betegségek (krónikus gyulladások, ciklus zavarok) esetén ajánlott. Az iszappakolás alkalmazásakor a kezeléshez szükséges mennyiségű iszapot hőkezelés során 85 °C-ra felmelegítjük, majd 40 - 42 °C-ra lehűtjük. Az iszapot 1 - 2 cm rétegben a kezelendő testrésre helyezzük, majd lepedővel, műanyag fóliával és meleg takaróval fedjük. Helyi kezeléskor 1 - 2, az egész testet érintő kezeléskor 8 - 10 kg gyógyiszap felhasználása javasolt. A kezelés csak szakorvosi javallattal alkalmazható, utána pedig félóra pihenés indokolt. A kezelés ellenjavallt minden betegség vagy állapot esetén, mely a fürdőkúrát és a meleg-kezelést tiltja.

Szénsavas fürdő

Szénsavas kádfürdő kezelés során szénsavgázt (CO₂) vezetünk a vízbe, így ezernyi apró buborék borítja el a vendég testét. Hatására a felszíni erek kitágulnak, javul a szív vérellátása, működése. Artériás, vénás keringési zavarok (érszűkületek), szívbetegségek bizonyos eseteiben alkalmazható kezelés, de jó hatású mozgásszervi betegségekben, melyek keringési zavarral szövődtek.

Víz alatti vízsugár masszázs - Tangentor

Meleg hőmérsékletű vízsugárral, kádban végzett masszázs, mely a kötött, feszes izomcsoportokra irányul. Masszírozó, lazító hatása befolyásolja az izomzat tónusát, javítja a perifériás vér- és nyirokkeringést. Eredményesen alkalmazható izomfájdalom, izomlazítás, ízületi bántalom, baleseti vagy műtéti utókezelés esetén.

Gyógymasszázs

Az egyik legrégebbi gyógyító eljárás. Célja az adott testrész kötött izomzatának fellazítása. Hatására javul a vérkeringés, a kezelt területen csökken a fájdalom, a kezelés helyreállítja a bőr és az izomzat rugalmasságát. Izomlazító hatása miatt egyik legkedveltebb terápiás mód. A gyógymasszázs igénybevételéhez előjegyzés szükséges.

Kinesio Tape

A forradalmian új kezelési mód segítségével megszabadítjuk izom és ízületi fájdalmától. A sztársportolók által is gyakran használt eljárás kiválóan alkalmazható sport sérülések, gerinc és hát fájdalmak, izom húzódások, keringési zavarok, műtét utáni rehabilitáció, könyökbántalom (tenisz, golf könyök) és ízületi panaszok esetén.

Csoportos víz alatti torna

A csoportos víz alatti torna vízben alkalmazott mozgásterápia. A vízben, a szárazföldi mozgással ellentétben, a gravitációt a víz felhajtó ereje csökkenti, így a gerinc és a végtagok terhelése csökken. Különösen hatásos törések, zúzódások, húzódások utókezeléseként. Fejleszti az egyensúlyt és javítja a mozgáskoordinációt. A gyakorlatok szakképzett gyógytornászok irányításával történnek.

Gyógyvizes medence

Az egész évben a gyógyfürdőben kettő, míg a gyógyászati szárnyban egy db töltő-ürítő rendszerű medence áll a vendégek rendelkezésére. Ezen felül – az extrém hideg időjárást kivéve- egy db kültéri, gyógyvizes medence is a pihenni vágyókat szolgálja. A medencék száma nyári üzemben összesen öt darab. A medencékben eltöltött ajánlott idő, 15-20 perc, ami pihenési időszak után többször megismételhető.

18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás

A fürdőgyógyászati kezelések közé tartozik a gyógyúszás, melyet a társadalombiztosító a 18 év alattiak esetében támogat. Az úszás jótékonyan pozitívan hat a keringési, a légző rendszerre, idegrendszerre és a mozgásrendszerre. A gyógyúszás esetében az úszásnemek egyes részelemeit vagy egészét, meghatározott terheléssel, meghatározott távokon alkalmazzák.

Sógenerátor szoba

A sógenerátor só aeroszol mikro-részecskéket állít elő. (2-5 μm) A részecskék nagy mozgási energiával hatnak, ami által fokozódik a gyógyulási folyamat. Az aktivált mikro-részecskék élettartama nagyon rövid, ezért rendkívüli jelentőséggel bír a sógenerátor által termelt só részecskék megszakításmentes, beporlasztása. A terápián résztvevők belélegzik a levegő molekuláihoz tapadt parányi sószemcséket és ezek eljutnak a legkisebb hörgőcskékig is és ott a nyálkahártyához érve feloldódnak, kifejtik gyulladáscsökkentő hatásukat.